Kaffe - Hele bønner

Kaffe - Hele bønner

Her finder du alle vores hele kaffebønner.

Kaffe (Coffea) er både betegnelse for den drik, der laves ved at blande tørrede, ristede og malede kaffebønner med varmt vand, samt for kaffetræet, som disse bønner gror på. Kaffedrikken laves ved at udtrække det virksomme stof koffein og en lang række af andre vandopløselige stoffer og æteriske olier fra kaffebønnerne i varmt vand. Ordet "kaffe" stammer fra det arabiske ord qahwa.

Smagen af kaffe dannes af de vandopløselige stoffer samt æteriske olier. Der er identificeret flere hundrede stoffer, der bidrager til smagen af kaffe. Stofferne kommer fra forskellige led i kaffens produktionshistorie. Smagen afhænger derfor både af dyrkningen af kaffetræet, efterhøstbehandlingen af kaffebærrene, ristningen af bønnerne, malningen af bønnerne og til sidst brygningen af kaffedrikken. 

Kaffe som ristes meget mørkt vil altid mindste 6 -23 % af sin vægt under ristningen, det er en af årsagen til pris forskellen på en lys og mørk ristet kaffe der anvendes simpelthen flere bønner til 1 kg.

109,00  u/Moms
ekskl. levering
97,00  u/Moms
ekskl. levering
Model/Varenr.: 856993
105,00  u/Moms
ekskl. levering
Model/Varenr.: 713059
109,00  u/Moms
ekskl. levering
99,00  u/Moms
ekskl. levering

Hvad er French Roast - Full city roast osv.

Mange kafferisterier bruger navne for de forskellige grader af ristninger, såsom City Roast (mellem ristning) og French Roast (mørk ristning,) for de interne bønne temperaturer målt under ristning.

Roastmasters ofte foretrækker at følge en opskrift kendt som en ”Riste profil" for at fremhæve bestemte smag egenskaber. Der er mange faktorer der kan hjælpe en Roastmaster til at bestemme den bedste riste profil, såsom kaffens oprindelse, sort, forarbejdningsmetode eller ønskede smagsegenskaber. En riste profil kan præsenteres som en graf, der viser tid på en akse og temperatur på den anden, som kan registreres manuelt eller ved hjælp af computer software og dataloggere forbundet med temperaturfølere inde forskellige dele af risteren.

 

Den mest populære, men sandsynligvis den mindst præcise, metode til bestemmelse af graden af ristning er at bedømme bønne farve ved øjet (undtagelsen til dette bruger en spektrofotometer til måling af malet kaffe reflektans under infrarødt lys og sammenligne det med standarder som Den Agtron skalaen).

Da kaffen absorbere varme, farven skifter til gul og derefter til stadigt mørkere nuancer af brunt.

I de senere stadier af ristning, vises olier på overfladen af bønner. Ristningen vil fortsætte med at blive mørkere, indtil den fjernes fra varmekilden. De fleste roastmaster bruger en kombination af temperatur, lugt, farve, og lyd til at overvåge ristning proces.

 

Lyd er en god indikator for temperatur under stegning. Der er to temperaturtærskler kaldet " cracks", som roastmaster lytter efter. Ved ca. 196 ° C , vil kaffen udsende en knitrende lyd. Dette punkt benævnt "første cracks", markerer begyndelsen på en "light ristning". Ved første cracks er en stor del af kaffens fugtighed  fordampet, og kaffe bønnen vil vokse i størrelse ca. 15 %. Når kaffe bønnen kommer op på ca. 224 ° C , kommer  "anden crack", denne lyd betegner strukturen af kaffen begynder at kollapse. Hvis ristningen forsætter i for lang tid vil kaffen næsten være forkullet, og i sidste ende forbrænde.

 

Disse billeder skildrer prøver taget fra samme parti af en typisk brasiliansk grøn kaffe på forskellige bønne temperaturer med deres subjektive riste navne og beskrivelser.

 

 Ristnings skema

         U ristet kaffe bønner
75 degrees green coffee.png
 

22 °C Grønne bønner

Grøn kaffe, da det ankommer til dock. De kan lagres i ca. 12-18 måneder i et klima kontrolleret miljø før tabet kvalitet er mærkbar.

330 degrees drying coffee.png
 

165 °C tørring fase

Under tørrefasen undergår bønnerne et farve skift indtil deres noget fugtindhold fordampes, som betyder første crack.

        Lys ristet kaffe bønner 
385 degrees cinnamon roast coffee.png
 
196 °C Cinnamon Roast
En meget let ristnings niveau, som er umiddelbart ved første crack. Sødmen er underudviklet, med en fremtrædende smag af ristet korn, græsklædte smag og en skarpe syrlighed er fremtrædende.
400 degrees new england roast coffee.png
 
205 °C Light Roast
Moderat lys brun, men stadig broget i udseende. En foretrukken ristning for nogle specielle roastmaster, fremhæver oprindelse beskaffenhed samt komplekse surhedsgrad.
    Mellem ristet kaffe bønner
410 degrees american roast coffee.png
 
210 °C American Roast
Medium lysebrun, udviklet under første crack. Syreindhold er lidt dæmpet, men oprindelse karakter er stadig bevaret. meget detailkaffe er ristet efter denne profil. 
425 degrees city roast coffee.png
 
219 °C City Roast
Medium brun, fælles for de fleste speciale kaffe. God til at smage oprindelse karakter, selv om ristnings karakter er mærkbar.
        Mørk ristet kaffe bønner
440 degrees full city roast coffee.png
 
225 °C Full City Roast
Medium mørkebrun med lidt olie glans, ristnings karakter er fremtrædende. I begyndelsen af anden crack.
450 degrees vienna roast coffee.png
 
230 °C Vienna Roast
Moderat mørkebrun med lys overflade olie, mere bittersød, karamel smag, surhed dæmpet. I midten af anden crack. Enhver oprindelse egenskaber er blevet overskygget af ristningen på dette niveau.
460 degrees french roast coffee.png
 
240 °C French Roast
Mørk brun, skinnende med olie, brændte undertoner, surhed formindsket. Ved slutningen af anden crack. Riste karakter er dominerende, ingen af de iboende aroma eller smage af kaffe er tilbage.
470 degrees italian roast coffee.png
 

245 °C Italian Roast
Næsten sort og skinnende, brændte toner bliver mere tydelig, surhed næsten elimineret, tynde krop.

Rigtig Italiensk espresso ristning

 

Din indkøbskurv er tom!

Kundelogin
Opret konto
Nyhedsbrev
Anmeldelser
Qooler Drypbakke med afløb
Qooler Drypbakke med afløb

Drypbakkens afløb passer til 8mm eller 5/16" John Guest, alt... læs mere...

4 af 5 Stjerner!
Udtalelser fra kunder
Espen Jargren wrote:

Info til Zego Pasienten (kaffeautomaten) er operert, og tilstanden er strålende. Stor lykke i avde... — læs mere...